Mijn koelkast bevriest

Mijn koelkast bevriest

Heb jij regelmatig last van ijsvorming op de achterwand van je koelkast? Dit hoeft niet direct te betekenen dat je koelkast defect is. Het ontstaan van water of ijs binnen in de koelkast is een normaal verschijnsel. Door condensatie van warme lucht onstaan waterdruppels in de koelruimte. Soms kunnen deze aanvriezen.

In sommige gevallen heb je veel last van rijpvorming in je koelkast. Dit kan wel wijzen op een onderliggend mankement. In dit KoelPedia artikel op Slimster.nl zullen we uitleggen wat het betekent als je koelkast bevriest. Uiteraard kijken we naar alle mogelijke oorzaken en oplossingen.

IJsvorming in de koelkast

Een beetje ijs in de koelkast kan geen kwaad en hoort bij het natuurlijk koelproces. Dit komt door het aan- en uitslaan van het koelelement, welke zich op de achterkant van de koelkast bevindt. Als de juiste koelkast temperatuur is bereikt zal deze uitgaan. Tot de koelruimte te warm wordt, dan slaat de koelkast weer aan om te koelen. Hierbij ontstaan waterdruppels op de achterwand.

Zeker tijdens warme dagen zal de koelkast hard werken om de temperatuur te verlagen. Hierbij wordt het koelelement zo koud, dat het condens in de koelkast tijdelijk kan aanvriezen. De koelkast bevriest dus tijdelijk. Maar als het goed is zal deze rijpvorming weer ontdooien en vervolgens zal het condens via het afvoergaatje worden weggevoerd.

Condensatie op de achterwand doet zich bij iedere koelkast voor. Bij kastmodel koelkasten, koelvriescombinaties en Amerikaanse koelkasten bijvoorbeeld. Maak je dus niet druk, een beetje ijsvorming kan geen kwaad. Bevriest de koelkast echter vaak en moet je dikke klompen ijs weghalen? Dan kan er een onderliggend probleem zijn! Maar wat kan overmatige ijsvorming veroorzaken?

IJsvorming in de koelkast is een normaal verschijnsel, houd de hoeveelheid ijs op de achterwand echter goed in de gaten!

Temperatuur koelkast en rijpvorming

Is de rijpvorming in jouw koelkast zo erg dat je etenswaren bevriezen? Controleer dan als eerst de ingestelde temperatuur. Vaak blijkt dat de koelkast te koud is ingesteld. Vooral wanneer er gebruik wordt gemaakt van een draaiknop om de temperatuur in te stellen is dit regelmatig het geval. De perfecte temperatuur is 3 tot 4 graden Celsius. Met een koelkastthermometer in een glas water kun je de binnentemperatuur heel exact meten. Staat jouw koelkast té laag? Stel de temperatuur dan goed in, wacht 12 uur en controleer dan of er nog steeds sprake is van ijsvorming.

Condenswaterafvoer verstopt

Een andere oorzaak van het bevriezen van de koelkast is een verstopte afvoer. Normaal gesproken loopt het condenswater over de achterwand naar beneden, naar de condenswaterafvoer. Als dit condens niet meer goed afgevoerd kan worden zal er veel vocht in de koelkast blijven liggen. Dit kan gaan aanvriezen, waardoor je een dikke laag rijp krijgt op de achterwand.

Gelukkig is dit eenvoudig te verhelpen. Een verstopt condenswaterafvoergaatje maak je schoon met een wattenstaafje of een satéprikker met een stukje keukenpapier. Daarna kun je twee druppels chloor en een scheutje water door het gaatje spoelen. Zo worden alle kruimels en bacteriën verwijderd.

Koelkast laten repareren?

  • Ervaren specialisten
  • Bespaar tijd & geld
  • Vergelijken = beste deal
  • Werkzaam in jouw regio
  • Tot 2 vrijblijvende offertes

Koelkast reparatie

Ventilatie en deurrubbers

Ook slechte ventilatie of versleten deurrubbers kunnen een oorzaak zijn van bevriezende koelkasten. De koelkast zal zijn warmte kwijt moeten. Heeft het apparaat niet voldoende ruimte aan de achterzijde en zijkanten? Dan blijft de hitte hangen, hierdoor zal het koelelement harder gaan werken (om de temperatuur te verlagen). Zodoende vriest het condens aan en ontstaat er een dikke ijslaag.

Controleer ook zeker even de deurrubbers. Als deze versleten zijn sluit de deur niet goed meer. Er komt meer warme lucht van buiten in de koelkast. Dit heeft als gevolg dat er meer condens ontstaat. Vervolgens vriest dit aan op de achterwand van de koelkast. Door een zaklamp in de koelruimte te leggen kun je de kwaliteit van de rubbers testen. Zie je licht naar buiten komen? Dan zullen de deurrubbers vervangen moeten worden.

mijn koelkast bevriest

Voorkomen dat de koelkast bevriest

Valt het op dat jouw koelkast bevriest? En ontstaat er binnen een korte tijd een zeer dikke laag ijs? Dan kan het zijn dat de koelkast kapot is. Zeker wanneer het controleren van de condensafvoer, ventilatie, deurrubbers en thermostaat geen effect heeft. In dat soort situaties raden wij altijd aan om een monteur naar de koelkast te laten kijken.

Goed onderhoud voorkomt uiteraard veel problemen. Je kunt zelf het volgende doen om ijsvorming te voorkomen.

  • Koop een No-Frost koelkast, deze koelkasten zorgen voor automatisch ontdooien van rijpvorming
  • Laat de deur van de koelkast nooit te lang open staan, anders komt er veel warme buitenlucht binnen
  • Vervang versleten deurrubbers om te zorgen dat de koelkastdeur goed sluit
  • Geen No Frost? Ontdooi dan 1 of 2 keer per jaar het vriesvak en maak de koelkast goed schoon
  • Stel de koelkasttemperatuur in op zo'n 3 tot 4 graden Celsius
  • Plaats geen etenswaren tegen de achterwand en zet ook geen (nog) warme gerechten in de koelruimte

Heb je een oude koelkast die vaak last heeft van rijpvorming? Het kan verstandiger zijn om dit oude model te vervangen. Een energiezuinige koelkast met No-Frost technologie verhelpt niet alleen het bevriezen, zo'n model is ook een stuk goedkoper qua energiekosten!

Op zoek naar de beste koelkasten van dit jaar?
Beste koelkasten